Faceți căutări pe acest blog

Marmelada de dovleac cu nuci si ghimbir

Aproape toata lumea face gemuri, dulceata si muraturi pentru iarna. Ca sa fie printre borcanele de compot si o marmelada dulce si buna, uite aici  cea mai usoara reteta din dovleac.

Pentru marmelada ai nevoie de un dovleac mare (3-4 kg), 100 grame zahar, 5 felii de ghimbir si vreo 10 nuci.

Se face destul de usor, nu necesita prea multa pricepere :)

Pentru dulceata pui pe foc mic o oala mare de vreo 5 litri cat sa incapa dovleacul taiat cubulete.

Se curata dovleacul de coaja si seminte (care se pot pastra si praji separat, perfecte pentru rontaiala in fata calculatorului sau televizorului :))



Dovleacul curatat se taie cubulete si se pune in oala la fiert, cu putina apa, cat sa acopere compozitia. Cand incepe se fiarba se adauga ghimbirul taiat bucatele mici, si zaharul.


Eu am pus doar 100 de grame de zahar si a iesit dulce. Spun de aceasta cantitate de zahar pentru ca vazusem pe net retetee de gem si dulceata unde se punea chiar si 1 kilogram de zahar (ceea ce mie personal mi se pare aberant de mult pentru ca iese mult prea dulce).

Se lasa la foc mic sa fiarba, si se amesteca din cand in cand, sa nu se prinda de fundul vasului.

Eu ii spun marmelada pentru ca asa arata ca aspect, dar puteti sa denumiti dulceata cum vreti. Oricum e ceva dulce din dovleac, perfect de pus in borcane pentru iarna.


Cand a fiert bine compozitia si incepe sa se prinda de marginea vasului, adaugati nucile taiate bucatele. In momentul cand adaugati nucile in gem, i se va schimba total culoarea, de la portocaliu gemul va deveni maroniu putin.

Sincer va spun a iesit divin ! Mie imi plac dulciurile in general insa asta mi-a placut cel mai mult.

Am facut cu doar 2 borcane, asa de testm insa pentru proviziile de iarna din camara, mai fac un rand, de data asta va fi condimentata si cu scortisoara.

Cand marmelada e gata, se pune fierbinte in borcanele spalate si sterilizate in prealabil (se fierb borcanele, goale, pentru sterilizare, si NU SE STERG CU NIMIC, doar se lasa sa se usuce, dupa fierbere ).

Se fileteaza capacele si se pun la "dunst", intr-o oala cu apa pana fierbe cam 1-2 ore. Apoi borcanele se pun intr-o patura cu capacele in jos, pana se racesc. Cu cat este racirea mai lenta, cu atat mai sigur, ca orice ati pus la pastrat in borcanele alea, va ramane nealterat mai multa vreme, nu se va strica)

Initial am spus ca il voi gusta doar cand vine prima ninsoare, dar azi a trebuit sa gust dintr-un borcar, sa vad cat e de bun.

Va spun ca merita sa incercati aceasta reteta. E pur si simplu perfecta la gust. Seamana putin cu gemul de caise.

Daca va intrebatu cu ce se poate manca aceasta dulceata, ideile sunt cu sutele : clatite cu dulceata, orez cu gem, simplu cu cateva linguri ca sa potoleasca pofta de dulce, paine cu unt si gem, prajituri, etc.

Ce mai daca esti student poti sa pui dulceata pe niste biscuiti si gata, ai o gustare rapida la indemana :))

Pofta buna !

Lasati-ne un comentariu intr-una din casutele de comentarii, facebook sau google plus, de sub articol

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog