Faceți căutări pe acest blog

Placinta simpla cu mere si dovleac - #reteta usoara si foarta gustoasa

E toamna si e sezonul dovleacului placintar. Daca vreti sa preparati un desert dulce, gustos care nu necesita prea multa migala va recomandam reteta zilei de azi.

E vorba de o prajitura -placinta umpluta cu mere dulci si piure de dovleac placintar. Pentru o portie mare de tava de la cuptor aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:



 Pentru aluat  : faina de grau, sare,
 2 linguri ulei, 2 linguri mari de unt de cocos (ulei de cocos pentru gatit),
 putin bicarbonat stins cu otet, 1 ou
 1 lingurita mica de zahar sau indulcitor natural care nu ingrasa (xilit, eritriol, stevie)
Reteta simpla de prajitura de casa cu dovleac si mere
Placinta cu mere si dovleac
Pentru umplutura:
- 3 mere mari, 2-3 linguri de zahar sau indulcitor natural
- dovleac placintar 1kg aprox -fara samburi
- 1-2 linguri de scortisoara
- 2 linguri de gris
- 1 lingura ulei

Cum se face aceasta placinta - prajitura simpla ? In primul rand se face blatul. Se pune apa la fiert intr-o oala adanca. Aprox 100-200ml. Intr-un bol adanc se pune apa fiarta, la care se adauga putina sare, putin zahar brut -indulcitor, 2 linguri de ulei si untul de cocos.

 E posibil ca uleiul de cocos sa fie intarit la rece deci trebuie sa se puna la cald inainte pentru a se incorpora mai usor in apa clocotita. Se amesteca totul cu o lingura de lemn. Se adauga oul si se amesteca vetiginos. Apoi se adauga faina in ploaie si se pune 1 strop de bicarbonat stins cu otet.

 Apoi se lucreaza blatul cu mainile pana se incorporeaza toata faina. Se pune aluatul intr-o folie si se da la frigider pentru 20 de minute.

Pentru umplutura prajiturii e necesar de 2 pasi. La inceput se taie dovleacul placintar, se scot samburii (care se pot praji mai tarziu in cuptor si rontai la vizionarea unui film), se decojeste dovleacul si se taie cubulete. Intr-o oala mare se pune la fiert in apa cat sa acopere bucatile de dovleac.

Prajitura de casa cu mere, dovleac, scortisoara reteta de casa
Placinta de casa cu mere, dovleac, scortisoara
Se fierbe aprox 20 de minute pana se poate sfarama si transforma sub forma de piure cu o lingura de lemn. Intr-un alt vas sau o tigaie se pun merele taiate cubulete mici la calit in putina apa si zahar sau indulcitor. 

Cand merele au fiert si deja avem piureul de dovleac, cele doua se amesteca impreuna si se condimenteaza cu scortisoara si indulcitor daca e necesar.

Se adauga la compozitie 2 linguri de gris care vor absorbi apa in care au fiert merele. Se poate pune si 1 lingura de ulei de floarea soarelui sau ulei de cocos in amestecul preparat.

Tava de la cuptor de unge cu ulei/unt de cocos si se presara putina faina peste pentru a nu se arde prajitura. Cine are la dispozitie hartie de copt nu are nevoie de acest procedeu.
Prajitura de casa cu mere, dovleac, scortisoara
Prajitura de casa cu mere, dovleac, scortisoara

Aluatul se scoate din frigider si se imparte in 2. Se presara putina faina pe blatul de lucru si se intinde prima foaie a prajiturii. Se pune in tava si cu ajutorul unei furculite se fac mici gauri in blat pentru a se coace mai usor.

Umplutura cu dovleacul si merele, se intinde peste prima foaie uniform cu lingura de lemn.

 Se intinde si a doua foaie si se pune peste prajitura. Pe margini se unesc foile pentru a se coace placinta uniform. Repetam procedura cu furculita si pe foaia de deasupra. Punem prajitura in cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute pana se rumeneste frumos.

Pofta buna! Simplu, delicios si gustos. Este o reteta de prajitura de casa ieftina...dar tare buna :)   Disclaimer: acest articol contine legaturi de afiliere prin care produsele prezentate pot fi achizitionate direct. Este posibil, ca in urma achizitei produselor, urmand legaturile de afiliere, editorii blogului sa primeasca un comision. Existenta legaturilor de afiliere nu a influentat in nici un fel obiectivitatea articolului. Recomandam produse care le-am testat, sau despre a caror corectitudine si utilitate ne-am convins cu certitudine, si credem ca pot fi de folos si cititorilor nostri. 
 

Niciun comentariu:

Cele mai citite retete

Cauta pe blog